Szerencsehozó elefánt szimbólum jelentése és elhelyezése

Az elefánt szerencsehozó állat. Mint szimbólum, Buddhához és az indiai Ganesha (Ganésa) istenséghez kapcsolódik.

Elefánt szimbólum jelentése

Az elefántnak mint szimbólumnak számtalan jelentése van. Legjellemzőbb, hogy a siker, az erő, a bölcsesség, a függetlenség, a hatalom, a termékenység, a jámborság, a higgadtság és a hosszú élet jelzőket társítják hozzá. E tulajdonságok nem csak az elefántnak, hanem a kiváló embereknek is vonásai. Ezért nem véletlen, hogy, akik szeretik az elefántokat, vagy birtokolnak elefánt szobrot, motívumot, magukra ismerhetnek az elefánthoz csatolt jelzők hallatán.
Hajdanán Ázsiábán csak a királyok tarthattak elefántot, ezáltal ezekben a régiókban az uralkodói hatalom jelképévé is vált.

Szerencsehozó elefánt jelentése

Továbbá az indiai kozmológiában is fellelhető szimbólum, ahol nyolc elefánt őrzi a világmindenséget: az égtájakon, illetve a hátukon tartják a Földet.

Buddhista jelkép

Az elefánt sokszor a buddhizmust jelképezi, és csatája a hinduizmust megtestesítő oroszlánnal az ideológiai összecsapást is szimbolizálja.
Az elefántként megjelenő Siva a világ ura, igazságot szolgáltat, megtestesíti a királyi erényeket, és megsemmisíti a gonoszt. Ganesha, Siva elefántfejű fia, az istenek írnoka és az akadályok elhárítója, így az egyik legnépszerűbb istenség Indiában.

Ganesha szerencsehozó elefánt

Fehér elefánt – Albínó elefánt

fehér elefánt nemcsak a legendák jószága, hanem a királyi uralom ritka jelképe is. Az albínó példányokat kivételes megbecsülés övezte Ceylontól Burmáig, és a birodalom jólétét, gazdasági fellendülését, katonai biztonságát remélték tőlük.
A legenda szerint Buddha is egy fehér elefánttól fogant anyja méhében.

Ha nem volt eredeti albínó elefánt, akkor szantálpéppel festették őket fehérre, így vettek részt az ünnepi felvonulásokon.

Felfelé vagy lefelé mutasson az elefánt ormánya?

Számtalan tévhit kering a elefánt ormányával kapcsolatban és sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy milyen ábrázolásban vásároljanak szerencsehozó elefántot ábrázoló szobrot vagy faliképet. A felfelé és lefelé mutató ormányú elefánt is pozitív jelkép és mindkét ormány ábrázolásnak megvan a maga jelentése.

Felfelé mutató ormány

Erőteljesebb energiákat vonz, elsősorban a karrier és a szerencse bevonzásához előnyös.

Lefelé mutató ormány

Nyugodtabb elefántot szimbolizál, az elefánt erejét és az akadályok legyőzését jelképezi.

A döntés teljes mértékben a tulajdonoson múlik, hogy melyik ábrázolást választja, attól függően, hogy szerencsére vagy kitartásra van-e szüksége.

Tippek Feng Shui fa elefánt elhelyezéshez

Az alábbiakban egy pár Feng Shui tippel szeretnénk segíteni a fa elefánt szobor, vagy egyéb dísztárgy elhelyezésével kapcsolatban. Ezek azonban csak iránymutatások, a legfontosabb, hogy élvezzük a lakberendezési tárgy szépségét, kisugárzását és örömünket leljük benne, amikor ránézünk.

  • Előszeretettel helyezik az ajtóhoz vagy ablakhoz közel, ormánnyal befelé, így mutatja a szerencsének az utat, hogy az beköltözhessen lakókörnyezetünkbe.
  • Ez előbbihez képes fordítva, tehát ormánnyal kifelé a balszerencse ellen védekezhetünk. Ebben a pozícióban a szobrok megakadályozzák, hogy a chi távozzon otthonunkból.
  • Az elefántpárok erősítik a szerelmet és a hűséget. A szerető pár magunkhoz vonzásában segíthet, ha az elefántok ormánya összeér. Ha pedig már megvan a szerető pár, a két egymás mellett vagy mögött haladó elefánt, a közös célt, az egy irányba haladást és a hűséget jelképezi.
  • A szülő-gyermek kapcsolat megerősítésére és a kötődés szorosabbá tételére egy felnőtt és egy bébi elefánt motívumot helyezzünk el a közös helységbe.
  • Amennyiben a termékenység növelése a cél, a hálószobába rakjunk egy elefánt párt, közvetlenül az ágy mellé az ajtóhoz, befelé néző ormánnyal.
  • Irodába, tanulószobába a homlokára hajló ormányú elefánt javasolt, mely a bölcsesség és a tudás szimbóluma. Kisugárzásával megerősíti a tanulással kapcsolatos törekvéseket.
Szerencsehozó elefánt család

Mindig tartsuk szem előtt, hogy a kevesebb néha több. Minél kevesebb fölösleges holmi vegyen körbe minket, inkább nívós tárgyakkal díszítsük környezetünket, amelyekben örömünket leljük.

Nézz szét webshopunkban, ahol egyedi, kiemelkedő minőségű, kézzel készült szerencsehozó elefántokat találsz!