Ki volt Buddha?

By |2019-05-30T20:27:07+02:00október 2nd, 2017|Egyéb|0 hozzászólás

A történeti Buddha, családi nevén Gautama Sziddhártha a buddhizmus vallásának alapítója.

2500 évvel ezelőtt élt Indiában egy herceg, akit Gautama Sziddhárthanak hívtak. Egyetlen gyermek volt, édesanyja halála után nagynénje nevelte. Felesége Jasódhara, egyetlen fia Ráhula. Egy öreg látnok megjósolta, hogy a gyermek vagy világuralkodó, vagy „buddha” lesz, amely azt jelenti: „Felébredt!” Apja inkább azt szerette volna, ha örökli tőle a trónt. Többször kért apjától elbocsátási engedélyt, hogy remeteségbe vonuljon. Apja nem tágított, és nagyon örült, amikor fia 16 éves korában megnősült.

Sziddhártha azonban beleunt a fényűzésbe, ezért 29 évesen hátat fordított családjának, és elindult a Megszabadulás keresésére. Többéves remeteség, aszkézis és vándorlás után leült egy fügefa alá (Bodh-Gaya), és úgy döntött, nem mozdul el onnan, amíg meg nem találja a lét szenvedő mivoltának feloldását, azaz amíg el nem éri a megszabadulást.

Rájött, hogy az új születések ciklusát csak az aszkéta életmód és a világi örömök közötti Középúttal lehet megtörni, így érheti el a hívő a Nirvánát, ami egy állapot, nem pedig hely.

A buddhizmusban úgy tartják, hogy végtelen számú Buddha létezett korábban és végtelen számú fog még létezni a jövőben is. A legtöbb buddhista hagyományban Gautama Sziddhárthát tekintik korunk legmagasabb rendű buddhájának. Legfőbb tanításait a „négy nemes igazság” foglalja össze:

  1. az emberi élet lényegében szenvedéssel teli (dukkha);
  2. e szenvedés oka az emberi önzés és vágyakozás;
  3. van egy út, amellyel megszabadulhatunk az önzéstől és vágyakozástól;
  4. a megszabaduláshoz az ún. „nemes nyolcrétű ösvény” vezet: a helyes szemlélet, a helyes gondolkodás, a helyes beszéd, a helyes cselekvés, a helyes élet, a helyes törekvés, a helyes vizsgálódás, a helyes elmélyedés.
Buddha termékek megtekintése
Bronz Buddha szobor emelvényen
Antikolt Buddha szobor, aranyozott
Aranyozott Buddha szobor
Aranyozott Buddha szobor
Buddha szobor

Hasonló cikkek

10% KEDVEZMÉNY ÉS INGYENES SZÁLLÍTÁS

Kedvezmények és folyamatosan frissülő árukészlet informácók.

Sikeres csatlakozás!