Mandala jelentése

által|2019-08-29T16:38:12+02:00május 30th, 2019|Kiemelt, Mandala|0 hozzászólás

A mandala szó a klasszikus indiai nyelvből a szanszkrit-ből származik, jelentése: kör, ív, körszelet vagy korong. Más vélemény szerint jelentése az elmével is kapcsolatban áll (manas jelentése ”elme”).

Tehát a mandala sokkal több mint egy egyszerű geometriai alak. A buddhista és hindu kultúrában hatalmas szimbolikus jelentéssel bír. A mandalákról úgy vélik, hogy a világegyetem különböző aspektusait képviselik. Kínában, Japánban és Tibetben a meditáció és az imádság szimbólumaiként használják leginkább.

Tartalomjegyzék

Mi az a mandala?

Lótusz ornamentika fafaragás, falidíszA mandala egy szellemi és rituális szimbólum az ázsiai kultúrákban. Két különböző módon értelmezhető:

 • külsőleg, mint az univerzum vizuális ábrázolása
 • belsőleg az ázsiai hagyományokban számos gyakorlat, mint például a meditáció útmutatója

A hinduizmusban és a buddhizmusban az a meggyőződés, hogy a mandala végigvezeti a hívőt az univerzum átváltozásának folyamatán. A mandalába való belépés és annak a központja felé haladás megmutatja az utat a szenvedésből az örömbe és a boldogságba.

Mandala rövid története

A buddhizmus alapítója Gautama Siddhartha, a most Nepál néven ismert régióban született. Bár nincs megerősített születési ideje, a történészek úgy vélik, hogy körülbelül krisztus előtt 560-ra tehető. Feljegyzésekből tudható, hogy Gautama, miután felismerte az emberi szenvedést, elhagyta királyságát. Minden idejét a meditációnak és az átgondolt cselekvésnek szentelte, hogy elérje a megvilágosodást. Ezt követően Indián keresztül kezdte el hirdetni filozófiáját. Hamar odaadó követőket szerzett, és végül megalapította az első szanghát, a szerzetesek buddhista közösségét.

Idővel a buddhista szerzetesek a vallást szélesebb körben is hirdetni kezdték. Utazásaik során pedig mandalákat vittek magukkal. Ez tette lehetővé ezeknek a spirituális szimbólumoknak a terjesztését szerte Ázsiában. Így jelentek meg a mandalák a 4. Század környékén többek között Tibetben, Kínában illetve Japánban.
Így történhetett, hogy habár a buddhizmusban gyökerezik, a mandalák hamarosan jelen lettek a hinduizmusban és más vallási gyakorlatokban is.

Mandala típusok

A különböző kultúrákban különböző típusú mandalák találhatók, és mind művészi, mind szellemi szempontból sokféle célra használják ezeket. Az alábbiakban a mandalák három fő típusa és azok használata kerül bemutatásra.

 • Dsc00797Tanító Mandala: A mandalák tanítása szimbolikus, és minden forma, vonal és szín egy filozófiai vagy vallási rendszer különböző aspektusát képviseli. A tanuló a meghatározott dizájn és tervezési elvek mentén hozza létre saját mandaláját. Az elkészült remekmű ezáltal vizuálisan szimbolizálja a tudását és a tanultakat. Így válik a tanító mandala az alkotója számára egy színes mentális térképpé.
 • Gyógyító Mandala: A gyógyító mandalák intuitívabbak, mint a tanító mandalák, és a meditáció céljából készülnek. A gyógyító mandalák célja a bölcsesség, a nyugodt érzések és a koncentráció segítése. A mandala elkészítési folyamata maga is egyfajta meditatív szertartás.
 • Homok Mandala: A buddhista szerzetesek és a Navajo kultúrák már régóta használják a homok mandalákat tradicionális és vallási elemként. Ezek a színes homokból készült, bonyolult mandala szimbólumok képviselik az emberi élet tartósságát.

A három fő típus mellett még számtalan mandala létezik. Például: Szerelem mandala, Bőség mandala, Energia mandala, Virág mandala, Szeretet mandala, Boldogság mandala, Egészség mandala, Szerencsehozó mandala.

Mandala minták

A bonyolult körkörös mintázatukon túl a mandalákban megtalálhatók különböző vallási szimbólumok. Ezek hagyományosan Buddha elméjét képviselik egy absztrakt formában, ami lehet kerék, fa, virág vagy ékszer.
A mandala közepe egy pont, ami egy dimenziómentes szimbólumnak tekinthető. Ezt a pontot veszik körbe a vonalak és a geometriai minták, amik az univerzumot szimbolizálják. Ezt az univerzumot foglalja magába a külső kör, ami az élet ciklikus jellegét képviseli a mandalán.

Néhány gyakori mandala szimbólum:

 • Mandala textilkép, falidíszNyolc küllőkkel rendelkező kerék: A kerék körkörös jellege a tökéletes világegyetem művészi ábrázolása. A nyolc küllő, a buddhizmus nyolcszoros útját, a felszabaduláshoz és az újjászületéshez vezető gyakorlatok összefoglalását jelenti.
 • Harang: A harang az elme kinyílását és kiürítését jelenti, ami lehetővé teszi a bölcsesség beáramlását.
 • Háromszög: Felfelé nézve a háromszögek cselekvést és energiát, lefelé nézve pedig a kreativitást és a tudásra való törekvést képviselik.
 • Lótuszvirág: A buddhizmus szent szimbóluma, melynek szimmetriája az egyensúlyt ábrázolja. Ahogy a lótusz a víz alól a fény felé jut, ugyanúgy érheti el az ember is a lelki ébredést és a megvilágosodást.
 • Nap: A modern mandala minták népszerű alapja. A napok általában az univerzumot képviselik, gyakran az élethez és az energiához kapcsolódó jelentéseket hordozva.

Mandalák jelentése és színei

 • Fehér: nyugalom, tökéletesedés, megkönnyebbülés, együttérzés
 • Fekete: belátás, megérzés, újjászületés, titok
 • Szürke: szeretet, szelídség, hűség, lelki gyógyulás
 • Sárga: természet, fogékonyság, intelligencia, barátságosság
 • Kék: harmónia, ellazulás, elégedettség
 • Tűzpiros: változás, hatalom, szerelem, rettenthetetlenség
 • Bíbor: bölcsesség, idealizmus, emberszeretet
 • Rózsaszín: egyetemes gyógyulás, a “belső” gyógyulása, érzékenység
 • Narancs: becsvágy, vitalitás, megérzés, önkontroll
 • Zöld: gyógyulás, bizalom, nyugalom, növekedés, kapcsolat
 • Barna: tudatos kötődés a környezethez, stabilitás, földközeliség
 • Ezüst: áradó érzelmek, érzékfölötti, természetfölötti képességek, jólét

Mandala felhasználása

A mandalákat számos vallási, meditációs és modern környezetben használják.
A hagyományos tibeti homok mandala Buddha felvilágosult állapotát ábrázolja. A mandala mintákat a szerzetesek a földön készítik el. Kis fémcsövekbe töltik a színes homokot és ennek a segítségével akakítják ki a mintákat. Egy ilyen mestermű elkészülte, akár hetekig is eltarthat. Azonban hiába a sok munka és energia, a homok mandalákat röviddel az elkészültük után megsemmisítik. Ezzel is a buddhista meggyőződést hirdetve, ami szerint “semmi sem tartós”.

Mai modern világunkban is számtalan helyen megjelenik a mandala, mint szimbólum. A jóga mandalák például szintén az ősi eszméket képviselik: jelzik a szent helyet és a külső hatások elzárását. A mandalákat gyakran a jógastúdió körül helyezik el és néha a mandala rajzolás, színezés is a meditáció részét képezi.

A mandalákat továbbá felhasználják gyógyító körökben, például művészeti célokra. Ilyenkor a kreativitás és a mandala megnyugtató jelenléte segíti a test, az elme és a szív helyreállítását.

Mandalákat találhatunk álomfogókban, amik az egyén alvásának és álmának a megóvására hivatottak. Könnyen felismerhető a kerek minta, a megszokott geometriai elemek és vonalak.
Ezek mellett megtalálhatók tetoválásokban, színezőkben, a modern lakberendezésben egyaránt.

Mandala vásárlás

Amennyiben mandala vásárláson gondolkodik nézzen szét webshopunk kínálatában, ahol egyedi, kiemelkedő minőségű, kézzel készült mandala motívumokat talál!

Mandala motívumos termékek megtekintése
Három Mandala textilkép, falidísz
Dsc00797
Mandala textilkép, falidísz
Lótusz ornamentika fafaragás, falidísz
Három Mandala textilkép, falidísz

Összefoglalás

A mandala az ázsiai művészet spirituális szimbóluma és a különböző keleti kultúrák népszerű, meditatív eleme. Különösen a hindu és buddhista kultúrákban a mandalák a világegyetem ábrázolásaként és a megvilágosodás útjának vezetőjeként szolgálnak.

A mandalák létrehozása és gyűjtése egy meditatív gyakorlat, aminek célja a belső béke és bölcsesség helyreállítása.

Mindennapjainkban egyre több helyen fellelhető ez a geometriai alak. Például: jóga stúdiókban, álomfogókban, gyógyító körökben és más meditatív gyakorlatokban.

Hasonló cikkek