A mandala szó a klasszikus indiai nyelvből a szanszkrit-ből származik, jelentése: kör, ív, körszelet vagy korong. Más vélemény szerint jelentése az elmével is kapcsolatban áll (manas jelentése ”elme”).

Tehát a mandala sokkal több mint egy egyszerű geometriai alak. A buddhista és hindu kultúrában hatalmas szimbolikus jelentéssel bír. A mandalákról úgy vélik, hogy a világegyetem különböző aspektusait képviselik. Kínában, Japánban és Tibetben a meditáció és az imádság szimbólumaiként használják leginkább.

A mandalák nekünk is nagy kedvenceink. Termékeink között megtalálhatók mandala mintás faliképek és textilképek egyaránt.

Mi az a mandala?

A mandala egy szellemi és rituális szimbólum az ázsiai kultúrákban. Két különböző módon értelmezhető:

 • külsőleg, mint az univerzum vizuális ábrázolása
 • belsőleg az ázsiai hagyományokban számos gyakorlat, mint például a meditáció útmutatója

A hinduizmusban és a buddhizmusban az a meggyőződés, hogy a mandala végigvezeti a hívőt az univerzum átváltozásának folyamatán. A mandalába való belépés és annak a központja felé haladás megmutatja az utat a szenvedésből az örömbe és a boldogságba.

mandala fafaragás

Mandala rövid története

A buddhizmus alapítója Gautama Siddhartha, a most Nepál néven ismert régióban született. Bár nincs megerősített születési ideje, a történészek úgy vélik, hogy körülbelül krisztus előtt 560-ra tehető. Feljegyzésekből tudható, hogy Gautama, miután felismerte az emberi szenvedést, elhagyta királyságát. Minden idejét a meditációnak és az átgondolt cselekvésnek szentelte, hogy elérje a megvilágosodást. Ezt követően Indián keresztül kezdte el hirdetni filozófiáját. Hamar odaadó követőket szerzett, és végül megalapította az első szanghát, a szerzetesek buddhista közösségét.

Idővel a buddhista szerzetesek a vallást szélesebb körben is hirdetni kezdték. Utazásaik során pedig mandalákat vittek magukkal. Ez tette lehetővé ezeknek a spirituális szimbólumoknak a terjesztését szerte Ázsiában. Így jelentek meg a mandalák a 4. Század környékén többek között Tibetben, Kínában illetve Japánban.
Így történhetett, hogy habár a buddhizmusban gyökerezik, a mandalák hamarosan jelen lettek a hinduizmusban és más vallási gyakorlatokban is.

Mandala típusok

A különböző kultúrákban különböző típusú mandalák találhatók, és mind művészi, mind szellemi szempontból sokféle célra használják ezeket. Az alábbiakban a mandalák három fő típusa és azok használata kerül bemutatásra.

Tanító Mandala

A mandalák tanítása szimbolikus, és minden forma, vonal és szín egy filozófiai vagy vallási rendszer különböző aspektusát képviseli. A tanuló a meghatározott dizájn és tervezési elvek mentén hozza létre saját mandaláját. Az elkészült remekmű ezáltal vizuálisan szimbolizálja a tudását és a tanultakat. Így válik a tanító mandala az alkotója

Gyógyító Mandala

A gyógyító mandalák intuitívabbak, mint a tanító mandalák, és a meditáció céljából készülnek. A gyógyító mandalák célja a bölcsesség, a nyugodt érzések és a koncentráció segítése. A mandala elkészítési folyamata maga is egyfajta meditatív szertartás.

Homok Mandala

A buddhista szerzetesek és a Navajo kultúrák már régóta használják a homok mandalákat tradicionális és vallási elemként. Ezek a színes homokból készült, bonyolult mandala szimbólumok képviselik az emberi élet tartósságát.

A három fő típus mellett még számtalan mandala létezik. Például: Szerelem, Bőség, Energia, Virág, Szeretet, Boldogság, Egészség vagy Szerencsehozó mandala.

mandala textilkép

Mandala minták

A bonyolult körkörös mintázatukon túl a mandalákban megtalálhatók különböző vallási szimbólumok. Ezek hagyományosan Buddha elméjét képviselik egy absztrakt formában, ami lehet kerék, fa, virág vagy ékszer.
A mandala közepe egy pont, ami egy dimenziómentes szimbólumnak tekinthető. Ezt a pontot veszik körbe a vonalak és a geometriai minták, amik az univerzumot szimbolizálják. Ezt az univerzumot foglalja magába a külső kör, ami az élet ciklikus jellegét képviseli a mandalán.

Néhány gyakori mandala szimbólum:

Nyolc küllőkkel rendelkező kerék

A kerék körkörös jellege a tökéletes világegyetem művészi ábrázolása. A nyolc küllő, a buddhizmus nyolcszoros útját, a felszabaduláshoz és az újjászületéshez vezető gyakorlatok összefoglalását jelenti.

Harang

A harang az elme kinyílását és kiürítését jelenti, ami lehetővé teszi a bölcsesség beáramlását.

Háromszög

Felfelé nézve a háromszögek cselekvést és energiát, lefelé nézve pedig a kreativitást és a tudásra való törekvést képviselik.

Lótuszvirág

A buddhizmus szent szimbóluma, melynek szimmetriája az egyensúlyt ábrázolja. Ahogy a lótusz a víz alól a fény felé jut, ugyanúgy érheti el az ember is a lelki ébredést és a megvilágosodást.

Nap

A modern mandala minták népszerű alapja. A napok általában az univerzumot képviselik, gyakran az élethez és az energiához kapcsolódó jelentéseket hordozva.

Mandalák jelentése és színei

 • Fehér: nyugalom, tökéletesedés, megkönnyebbülés, együttérzés
 • Fekete: belátás, megérzés, újjászületés, titok
 • Szürke: szeretet, szelídség, hűség, lelki gyógyulás
 • Sárga: természet, fogékonyság, intelligencia, barátságosság
 • Kék: harmónia, ellazulás, elégedettség
 • Tűzpiros: változás, hatalom, szerelem, rettenthetetlenség
 • Bíbor: bölcsesség, idealizmus, emberszeretet
 • Rózsaszín: egyetemes gyógyulás, a “belső” gyógyulása, érzékenység
 • Narancs: becsvágy, vitalitás, megérzés, önkontroll
 • Zöld: gyógyulás, bizalom, nyugalom, növekedés, kapcsolat
 • Barna: tudatos kötődés a környezethez, stabilitás, földközeliség
 • Ezüst: áradó érzelmek, érzékfölötti, természetfölötti képességek, jólét
Mandala

Mandala felhasználása

A mandalákat számos vallási, meditációs és modern környezetben használják.
A hagyományos tibeti homok mandala Buddha felvilágosult állapotát ábrázolja. A mintákat a szerzetesek a földön készítik el. Kis fémcsövekbe töltik a színes homokot és ennek a segítségével akakítják ki a mintákat. Egy ilyen mestermű elkészülte, akár hetekig is eltarthat. Azonban hiába a sok munka és energia, a homok mandalákat röviddel az elkészültük után megsemmisítik. Ezzel is a buddhista meggyőződést hirdetve, ami szerint “semmi sem tartós”.

Mai modern világunkban is számtalan helyen megjelenik a mandala, mint szimbólum. A jóga mandalák például szintén az ősi eszméket képviselik: jelzik a szent helyet és a külső hatások elzárását. A mandalákat gyakran a jógastúdió körül helyezik el és néha a mandala rajzolás, színezés is a meditáció részét képezi.

A mandalákat továbbá felhasználják gyógyító körökben, például művészeti célokra. Ilyenkor a kreativitás és a megnyugtató jelenléte segíti a test, az elme és a szív helyreállítását.

Mandalákat találhatunk álomfogókban, amik az egyén alvásának és álmának a megóvására hivatottak. Könnyen felismerhető a kerek minta, a megszokott geometriai elemek és vonalak.
Ezek mellett megtalálhatók tetoválásokban, színezőkben, a modern lakberendezésben egyaránt.

Mandala vásárlás

Amennyiben mandala vásárláson gondolkodsz nézz szét webshopunk kínálatában, ahol egyedi, kiemelkedő minőségű, kézzel készült mandala motívumokat találsz.

Összefoglalás

A mandala az ázsiai művészet spirituális szimbóluma és a különböző keleti kultúrák népszerű, meditatív eleme. Különösen a hindu és buddhista kultúrákban a mandalák a világegyetem ábrázolásaként és a megvilágosodás útjának vezetőjeként szolgálnak.

A mandalák létrehozása és gyűjtése egy meditatív gyakorlat, aminek célja a belső béke és bölcsesség helyreállítása.

Mindennapjainkban egyre több helyen fellelhető ez a geometriai alak. Például: jóga stúdiókban, álomfogókban, gyógyító körökben és más meditatív gyakorlatokban.