FONTOS: A termékek értékesítése jelenleg szünetel, megértésedet köszönjük.

A lótuszvirág titokzatos jelentése

Nem sok olyan kiemelkedő spirituális szimbólum létezik, mint a lótuszvirág. A növény, amely képes minden nap a sötét, zavaros vízből újjászületni és csodálatos látványt nyújtani.

A buddhista és egyiptomi kultúra kiemelkedő szimbóluma, valamint India és Vietnám nemzeti virága. Több ezer éves keleti kultúrát ölel fel és mind a mai napig az egyik legszentebb virág.

Fehér lótuszvirág

Vásárlóink sokat kérdezik, hogy mit kell tudni a lótuszvirágról? Mit szimbolizál? Milyen jelentéssel bír? Kinek ajánljuk? Ha faliképet vásárolnak, akkor hova helyezzék a lakásban? Ezekre és a hasonló kérdésekre szedtük össze most a válaszokat az alábbi cikkben.

Mitől olyan különleges a lótuszvirág?

Színes virágzata önmagában elragadó. Azonban a többi virággal ellentétben a lótusznak saját életciklusa van.

Az iszapba kapaszkodó gyökerei segítségével minden éjszaka elmerül a zavaros vízbe. Az egész estés piszkos környezetben való elzártság után, a következő reggelen újra kivirágzik. Majd egész nap csodálatos pompájában tündököl, hogy este újra a sötét vízfenéken térjen nyugovóra.

Nemcsak szentélyt talál az iszapban, hanem a szirmok viaszos védőrétegének köszönhetően szépsége soha nem változik. Így amikor minden reggel újra virágzik, ugyanolyan szép lesz, mint ahogy azt utoljára látták.

A lótuszvirág a legszebb és legvastagabb sárból virágzik legszebben.

Erről a napi rutinról, minden kultúrának megvan a saját értelmezése. Azonban az ókori szövegek között egyetértés van, mely szerint a lótusz a szellemi felvilágosodást és az újjászületést szimbolizálja.

Lótuszvirág fafaragás falikép

Lótuszvirág a keleti kultúrákban

A lótusz a szennyeződésbe merüléssel majd az ezt követő újjászületési képességével megdöbbentette az embereket. Megzavarta a logikát és szembe ment a józan ésszel. Ezért nem is csoda, hogy az égi szimbolikához kapcsolták. Az élet és halál napon belüli ciklusához pedig lelki eredetű spirituális jelentést társítottak.

Habár a kultúrák nagyrészt a lótuszt spirituális alakzatnak nevezték el, leginkább a bennünk lévő hitet jelképezi.

A lótusz a keleti kultúrák számára valami elképesztőt és megvilágosítót jelentett. Ezért is van, hogy virágot gyakran isteni alakok mellett láthatjuk.

A buddhista és egyiptomi kultúrában a virág képviselte az univerzumot. A hindu kultúrában azt mondják, hogy istenek és istennők ültek a lótusztrónokon.

Úgy vélték, hogy a lótuszvirág varázslatos tulajdonságokkal bír. Az ókori egyiptomban meg voltak győződve róla, hogy a lótusz akár még a holtakat is fel tudja támasztani.

A lótuszvirág jelentése az ókori egyiptomiak számára

Az egyiptomi kultúrában a lótuszvirág kitüntetett helyet foglal el.

Kék lótuszvirág hierográfia

A hieroglifákon leggyakrabban megjelenő lótuszok általában kék színűek. Azonban az ókori Egyiptomban két fő lótusz fajtát különböztettek meg, a fehéret és a kéket. A rózsaszín csak valamikor a civilizáció késői időszakában jelent meg.

Az újjászületést társították a lótuszhoz. Azonban egyiptomban a napot és a teremtést is szimbolizálta. Nem meglepő, hogyha az újjászületéshez társították, akkor a halálhoz is kapcsolódik a növény. Az egyiptomi Halottak könyvében felfedezhető egy varázslat, amely képes egy személyt lótusszá alakítani, ezáltal lehetővé téve a feltámadást.

Egy másik érdekes tény, hogy az egyiptomiak számára a lótusz jelentette a két egyiptomi királyság egyesítését, a kötődést a felső és alsó Egyiptom között.

A lótuszvirág és annak jelentése a hinduizmusban

Talán az egyik legerősebb kapcsolat a lótuszvirág és a vallás között a hinduizmusban figyelhető meg. Ebben a vallásban a lótuszvirág jelentése a szépség, a termékenység, a jólét, a lelkiség és az örökkévalóság.

A hinduizmus leggyakoribb lótusza a fehér lótuszvirág.

A hinduizmus sok istene és istennője kapcsolódik a virághoz. Például a jólét istennője, Laxmi, általában egy teljesen nyitott lótuszvirág tetején van ábrázolva. Hasonlóképpen, Brahma, a teremtés istene a lótuszból származik.

A lótuszvirág jelentése a Buddhizmusban

hűséghez és az újjászületéshez társítják. A lótuszt tisztának tartják, mivel minden reggel képes a homályos vízből kilépni és tökéletes tisztaságban kibontakozni. A felszínre törés továbbá a vágyakozásra utal, és a lelki megvilágosodáshoz kapcsolódik.

Növekedésének stádiumai a megvilágosodás fázisai. A zárt virág azt az időpontot szimbolizálja, amikor megtaláljuk a megvilágosodáshoz vezető utat. A teljesen nyitott virág pedig a megvilágosodást jelképezi.

Egy buddhista mítosz szerint, Buddha lebegő lótusz tetején jelent meg. A földön tett első lépései helyén pedig lótuszvirágot hagyott.

Lótuszvirágon ülő aranyozott Buddha szobor

Egyedi, kézzel készült, teakfából faragott Buddha szobrainkon kivétel nélkül megjelenik a lótusz, mint motívum. Buddha a nyitott lótuszvirágon áll vagy ül. Ezzel is jelképezve a anyagi világ legyőzését és a megvilágosodást, mint a lótusz, mely piszkos környezete ellenére képes a víz felszínére törni és tisztának maradni. Valamint képes gyönyörű virágot produkálni.

A lótuszvirág színei és azok jelentései

Minden lótuszvirág színének saját szimbolikája van.

Lótuszvirág színei

Kék lótusz

A lélek győzelme, a bölcsesség, az intelligencia és a tudás segítségével. A buddhista művészetben megjelenő kék lótusz ábrázolásakor megfigyelhető, hogy részlegesen nyitva van és a közepe soha nem látható.

Fehér lótuszvirág

Bodhi-t szimbolizálja, a tudást, amellyel egy buddha rendelkezik a dolgok igazi természetéről. Továbbá a mentális tisztaság és a szellemi tökéletesség állapotát, valamint az egyén nyugodtságát képviseli.

Lila lótusz

Általában nyílt virágként vagy bimbóként jelenítik meg. A lila lótusz 8 szirma reprezentálja Buddha egyik fő tanítását a Nemes nyolcrétű ösvényt, amely szerint a módszer követése a szenvedés megszüntetéséhez és a megvilágosodáshoz vezető út.

Rózsaszín lótuszvirág

Talán az egyik leghíresebb virág. A legfőbb lótusz és Buddha igazi lótuszaként tartják számon.

Piros lótusz

A szívet szimbolizálja. Jelentése a szeretethez és az együttérzéshez kapcsolódik.

A fényre nyíló lótusz

Mint ahogy az már korábban említésre került, a lótusz nappal nyílik és éjszaka bezárul. Vagyis csak a fényre, a világosságra, a tudásra összpontosít, a sötét tudatlanságtól elhatárolódik.

A videóban jól megfigyelhető, hogy a lótusz misztikus módon nyílik. A szirmok kitárulkozása a belső lélek kibontakozására emlékeztet.

Kinek ajánljuk a lótuszvirágot

A lótuszvirág feltámadása egy nagyon érdekes folyamat, mely az újjászületést jelképezi. Ezért tökéletes ajándék mindenkinek, aki a sérülésből vagy a traumás élményből épült fel.

A virág továbbá az élni akarást is szimbolizálja. A lótuszmag nagyon ellenálló darab. Akár több ezer évig elvan, majd ha víz éri, mintha mi sem történt volna kicsírázik és elkezdi a napi rutinját. Ezáltal mindenkinek ajánljuk, akinek egy emlékeztető kell – dísztárgy formájában – hogy igenis van értelme küzdeni és a kitartó munka meghozza gyümölcsét.

A lótusz megmutatja, hogy a zavaros, sötét, gondterhes világból és a legreménytelenebb helyzetből is ki lehet törni és megtalálhatjuk a harmóniát, a lelki békét.

Lótuszvirág faragott falidísz

Lótusz motívum elhelyezése a lakásban

Nincs kifejezett ajánlás, hogy hova legyen elhelyezve a lótuszos dísztárgy. Érdemes olyan helyre rakni, ami szem előtt van, például a nappaliba. Így a kanapén kávézva mindig eszünkbe juthat, hogy mennyire csodálatos ez a növény: a lótusz, mely minden nap feltör a zavaros vízből és kinyitja szirmait, hogy befogadja a napfényt.

Nézz szét webshopunkban, ahol egyedi, kiemelkedő minőségű, kézzel készült lótuszvirág motívumokat találsz!