A lótuszvirág titokzatos jelentése

által|2019-05-30T23:10:08+01:00február 14th, 2019|Kiemelt, Lótuszvirág|0 hozzászólás

Nem sok olyan kiemelkedő spirituális szimbólum létezik, mint a lótuszvirág. A növény, amely képes minden nap a sötét, zavaros vízből újjászületni és csodálatos látványt nyújtani.

A buddhista és egyiptomi kultúra kiemelkedő szimbóluma, valamint India és Vietnám nemzeti virága. Több ezer éves keleti kultúrát ölel fel és mind a mai napig az egyik legszentebb virág.

Vásárlóink sokat kérdezik, hogy mit kell tudni a lótuszvirágról? Mit szimbolizál? Milyen jelentéssel bír? Kinek ajánljuk? Hova helyezzék a lakásban? Ezekre és a hasonló kérdésekre szedtük össze most a válaszokat az alábbi cikkben.

Tartalomjegyzék

Mitől olyan különleges a lótuszvirág?

LotuszviragSzínes virágzata önmagában elragadó. Azonban a többi virággal ellentétben a lótusznak saját életciklusa van.

Az iszapba kapaszkodó gyökerei segítségével minden éjszaka elmerül a zavaros vízbe. Az egész estés piszkos környezetben való elzártság után, a következő reggelen újra kivirágzik. Majd egész nap csodálatos pompájában tündököl, hogy este újra a sötét vízfenéken térjen nyugovóra.

Nemcsak szentélyt talál az iszapban, hanem a szirmok viaszos védőrétegének köszönhetően szépsége soha nem változik. Így amikor minden reggel újra virágzik, ugyanolyan szép lesz, mint ahogy azt utoljára látták.

A lótuszvirág a legszebb és legvastagabb sárból virágzik legszebben.

Erről a napi rutinról, minden kultúrának megvan a saját értelmezése. Azonban az ókori szövegek között egyetértés van, mely szerint a lótusz a szellemi felvilágosodást és az újjászületést szimbolizálja.

Lótuszvirág a keleti kultúrákban

A lótusz a szennyeződésbe merüléssel majd az ezt követő újjászületési képességével megdöbbentette az embereket. Megzavarta a logikát és szembe ment a józan ésszel. Ezért nem is csoda, hogy az égi szimbolikához kapcsolták. Az élet és halál napon belüli ciklusához pedig lelki eredetű spirituális jelentést társítottak.

Habár a kultúrák nagyrészt a lótuszt spirituális alakzatnak nevezték el, leginkább a bennünk lévő hitet jelképezi.

A lótusz a keleti kultúrák számára valami elképesztőt és megvilágosítót jelentett. Ezért is van, hogy virágot gyakran isteni alakok mellett láthatjuk.

A buddhista és egyiptomi kultúrában a virág képviselte az univerzumot. A hindu kultúrában azt mondják, hogy istenek és istennők ültek a lótusztrónokon.

Úgy vélték, hogy a lótuszvirág varázslatos tulajdonságokkal bír. Az ókori egyiptomban meg voltak győződve róla, hogy a lótusz akár még a holtakat is fel tudja támasztani.

A lótuszvirág jelentése az ókori egyiptomiak számára

Az egyiptomi kultúrában a lótuszvirág kitüntetett helyet foglal el.Kek lotus hierogrifa

A hieroglifákon leggyakrabban megjelenő lótuszok általában kék színűek. Azonban az ókori Egyiptomban két fő lótusz fajtát különböztettek meg, a fehéret és a kéket. A rózsaszín csak valamikor a civilizáció késői időszakában jelent meg.

Az újjászületést társították a lótuszhoz. Azonban egyiptomban a napot és a teremtést is szimbolizálta. Nem meglepő, hogyha az újjászületéshez társították, akkor a halálhoz is kapcsolódik a növény. Az egyiptomi Halottak könyvében felfedezhető egy varázslat, amely képes egy személyt lótusszá alakítani, ezáltal lehetővé téve a feltámadást.

Egy másik érdekes tény, hogy az egyiptomiak számára a lótusz jelentette a két egyiptomi királyság egyesítését, a kötődést a felső és alsó Egyiptom között.

A lótuszvirág és annak jelentése a hinduizmusban

Talán az egyik legerősebb kapcsolat a lótuszvirág és a vallás között a hinduizmusban figyelhető meg. Ebben a vallásban a lótuszvirág jelentése a szépség, a termékenység, a jólét, a lelkiség és az örökkévalóság.

A hinduizmus leggyakoribb lótusza a fehér lótuszvirág.

A hinduizmus sok istene és istennője kapcsolódik a virághoz. Például a jólét istennője, Laxmi, általában egy teljesen nyitott lótuszvirág tetején van ábrázolva. Hasonlóképpen, Brahma, a teremtés istene a lótuszból származik.

A lótuszvirág jelentése a Buddhizmusban

Buddha lotuszonA Buddhizmusban a lótuszvirágot a tisztasághoz, a lelki ébredéshez, a hűséghez és az újjászületéshez társítják. A lótuszt tisztának tartják, mivel minden reggel képes a homályos vízből kilépni és tökéletes tisztaságban kibontakozni. A felszínre törés továbbá a vágyakozásra utal, és a lelki megvilágosodáshoz kapcsolódik.

Növekedésének stádiumai a megvilágosodás fázisai. A zárt virág azt az időpontot szimbolizálja, amikor megtaláljuk a megvilágosodáshoz vezető utat. A teljesen nyitott virág pedig a megvilágosodást jelképezi.

Egy buddhista mítosz szerint, Buddha lebegő lótusz tetején jelent meg. A földön tett első lépései helyén pedig lótuszvirágot hagyott.

Egyedi, kézzel készült, teakfából faragott Buddha szobrainkon kivétel nélkül megjelenik a lótusz, mint motívum. Buddha a nyitott lótuszvirágon áll vagy ül. Ezzel is jelképezve a anyagi világ legyőzését és a megvilágosodást, mint a lótusz, mely piszkos környezete ellenére képes a víz felszínére törni és tisztának maradni. Valamint képes gyönyörű virágot produkálni.

A lótuszvirág színei és azok jelentései

Lotusz szineiMinden lótuszvirág színének saját szimbolikája van.

Kék lótusz: A lélek győzelme, a bölcsesség, az intelligencia és a tudás segítségével. A buddhista művészetben megjelenő kék lótusz ábrázolásakor megfigyelhető, hogy részlegesen nyitva van és a közepe soha nem látható.

Fehér lótuszvirág: A Bodhi-t szimbolizálja, a tudást, amellyel egy buddha rendelkezik a dolgok igazi természetéről. Továbbá a mentális tisztaság és a szellemi tökéletesség állapotát, valamint az egyén nyugodtságát képviseli.

Lila lótusz: Általában nyílt virágként vagy bimbóként jelenítik meg. A lila lótusz 8 szirma reprezentálja Buddha egyik fő tanítását a Nemes nyolcrétű ösvényt, amely szerint a módszer követése a szenvedés megszüntetéséhez és a megvilágosodáshoz vezető út.

Rózsaszín lótuszvirág: Talán az egyik leghíresebb virág. A legfőbb lótusz és Buddha igazi lótuszaként tartják számon.

Piros lótusz: A szívet szimbolizálja. Jelentése a szeretethez és az együttérzéshez kapcsolódik.

A fényre nyíló lótusz

Mint ahogy az már korábban említésre került, a lótusz nappal nyílik és éjszaka bezárul. Vagyis csak a fényre, a világosságra, a tudásra összpontosít, a sötét tudatlanságtól elhatárolódik.

A videóban jól megfigyelhető, hogy a lótusz misztikus módon nyílik. A szirmok kitárulkozása a belső lélek kibontakozására emlékeztet.

Kinek ajánljuk a lótuszvirágot

Lotuszfafaragas falikep A lótuszvirág feltámadása egy nagyon érdekes folyamat, mely az újjászületést jelképezi. Ezért tökéletes ajándék mindenkinek, aki a sérülésből vagy a traumás élményből épült fel.

A virág továbbá az élni akarást is szimbolizálja. A lótuszmag nagyon ellenálló darab. Akár több ezer évig elvan, majd ha víz éri, mintha mi sem történt volna kicsírázik és elkezdi a napi rutinját. Ezáltal mindenkinek ajánljuk, akinek egy emlékeztető kell – dísztárgy formájában – hogy igenis van értelme küzdeni és a kitartó munka meghozza gyümölcsét.

A lótusz megmutatja, hogy a zavaros, sötét, gondterhes világból és a legreménytelenebb helyzetből is ki lehet törni és megtalálhatjuk a harmóniát, a lelki békét.

Lótusz motívum elhelyezése a lakásban

Nincs kifejezett ajánlás, hogy hova legyen elhelyezve a lótuszos dísztárgy. Érdemes olyan helyre rakni, ami szem előtt van. Így mindig eszünkbe juthat, hogy mennyire csodálatos ez a növény: a lótusz, mely minden nap feltör a zavaros vízből és kinyitja szirmait, hogy befogadja a napfényt.

Nézzen szét webshopunkban, ahol egyedi, kiemelkedő minőségű, kézzel készült lótuszvirág motívumokat talál!

Lótusz motívumos termékek megtekintése
Lotuszos fafaragas falikep
Ulo antikolt buddha lotuszon
Lotuszvirag fafaragas falikep
Allo aranyozott buddha lotuszon
Lotusz ornamentika fafaragas falidisz

Hasonló cikkek