FONTOS: A termékek értékesítése jelenleg szünetel, megértésedet köszönjük.

Jóga: Minden, amit tudni kell róla (kezdőtől a haladóig)

A jóga minden gyakorlónak más jelent. Így nincs egy elfogadott meghatározás a jelentésére.

Sokan a fizikai és mentális jótékony hatásai miatt csinálják, van akit pedig a sport szeretete motivál.

Na de mik is ezek a jótékony hatások? Milyen fajtái vannak? Milyen gyakorlatok léteznek és milyen eszközökre lesz szükséged, ha jógázni szeretnél?

A cikkből minden kérdésre választ találsz!

Mi a jóga és mire jó?

Jóga kezdőknek

A testre gyakorolt fizikai hatásai

A jógában alkalmazott relaxációs technikák csökkenthetik az olyan krónikus fájdalmakat mint a hátfájás, izületi gyulladás vagy fejfájás. Jó hatással vannak a vérnyomásra és csökkenthetik az álmatlanságot.

Számtalan fizikai jótékony hatása van, amik közül a legfontosabbak:

 • Növeli a rugalmasságot, az izmokat és az izomtónust
 • Elősegíti a nyugodt és egyenletes légzést
 • Energiával tölt fel, vitalizál
 • Fokozza az anyagcserét
 • Rendszeres gyakorlással súlycsökkenés érhető el
 • Javítja a vérkeringést
 • Véd a sérülésektől (a sok nyújtó gyakorlattal megelőzhetők az izom-, izületi sérülések és csonttörések)

Mentális hatásai

A jóga egyik legnagyobb mentális előnye, a stresszoldó képessége, ami hatással van a testre és az elmére egyaránt. 

A stressz sokféleképpen jelentkezhet a mindennapokban:

 1. hát- vagy nyakfájdalom
 2. alvási probléma
 3. fejfájás
 4. nehéz koncentráció

A rendszeresen jógát gyakorlók mentális nyugalmat teremtenek maguk körül, ezáltal hatékonyan küzdenek meg ezekkel a tünetekkel. 

Ellazítják a elméjüket, összpontosítják a figyelmüket és élesítik koncentrációjukat. Ez a testi és mentális tudatosság pedig segít a fizikai problémák korai felismerésében és lehetővé teszi a megelőző intézkedéseket.

Tehát pozitív gondolkodásukkal túl tudnak lépni a stresszes szituációkon és ezáltal kontrollálni tudják a stressz okozta tüneteket.

Jóga kezdőknek

Mivel számtalan jóga gyakorlat létezik, bárki elkezdheti és már az elején élvezheti a jótékony hatását. 

Lehetsz túlsúlyos vagy profi sportoló, a méret és az előképzettség nem számít. Léteznek jóga gyakorlatok kezdőknek és a legtöbb feladatnak van haladó változata is.

A  lényeg, hogy megismerd és kitold a határaidat, gyakorolj és érezd jól magad. Hangolódj össze a testeddel és a belső éneddel.

Jóga fajták

Számtalan jóga típus létezik. Van amelyik komolyabb fizikai erőnlétet igényel, de vannak könnyebb átmozgató, nyújtó, pihentető vagy meditációs órák is. 

Jóga fajták

Végezheted csoportosan, magán óra keretein belül vagy akár otthon egyedül.

Minden stílus kissé különbözik a többitől és a tanáron is nagymértékben múlik, hogy milyen élményben lesz részed. 

Ezért azt javasoljuk, hogy próbálj ki minél több jóga fajtát és találd meg azt, ami hozzád a legjobban illik.

Az alábbiakban felsoroljuk a legfontosabb fajtákat, hogy el tudj igazodni köztük.

Hatha jóga 

A szanszkrit “Hatha” kifejezés egy általános megnevezés, amely nálunk, Nyugaton az összes olyan jógatípust magába foglalja, ami fizikai gyakorlatokon alapul. 

Ha egy jógaórát Hatha néven jellemeznek, akkor az általában egy bevezetést jelent a legalapvetőbb jógatartásokhoz.

Ezért ha teljesen új vagy a jógában, akkor a hatha jóga egy jó belépési pont.

Vinyasa jóga

Egy népszerű jóga típus, amit a legtöbb jógastúdióban tanítanak. A “Vinyasa” azt jelenti, hogy a lélegzetet összekapcsoljuk a mozgással. A testtartásokat általában egymás után “folyó” sorrendben, vagy „vinyasa flow” -ként végzik. A folyékony mozgások könnyen megjegyezhetők, szinte olyanok, mint egy tánc.

Astanga jóga

Az Astanga “nyolc végtagot” jelent. Ezt a jóga fajtát a legtöbben az indiai jógával azonosítják. A Vinyasa jógához hasonló, mivel minden mozgást egy lélegzethez kapcsol. A különbség az, hogy az Astanga jóga során mindig pontosan ugyanazokat a pózokat végzik, ugyanolyan sorrendben. A gyakorlásához komolyabb fizikai erőnlétre van szükség, ezért kezdőknek nem ajánlott.

Bikram jóga (Forró jóga, Hot jóga)

A Bikram jóga sajátossága, hogy egy magas hőmérsékletű és páratartalmú teremben végzik. Tehát a Bikram osztályban úgy fogsz izzadni, mint még soha, miközben az Astanga-hoz hasonló jóga pózokból álló sorozaton dolgozol. 

A legfontosabb jóga fajták mellett számtalan jóga órával találkozhatsz. Ilyen például a gerinc, kismama, dinamikus, gyerek, vagy power jóga.

Helytől és tanártól függően változik az óra jellege és típusa, úgyhogy mindig tájékozódj, hogy a képességeidnek megfelelően, neked melyik az ideális típus az adott helyen.

Jóga gyakorlatok

Az előző fejezetben megismerkedtünk a legfontosabb jóga fajtákkal. De milyen jóga pózokat és ászanákat végeznek ezeken az órákon? 

Jóga gyakorlatok

Több mint 300 jóga pozíció (ászana) létezik. Ebből fogjuk most a legfontosabbakat bemutatni, amikkel egy kezdő az első órákon biztos, hogy találkozni fog.

FONTOS: minden póznak megvan a könnyített és nehezített változata. Ne gondold, hogy ezeket az első órán már tudnod kell. Rengeteg nyújtással és gyakorlással lehet csak elérni a helyes testtartást.

Hegypóz (Tádászana)

Egy egyszerű “állásnak” tűnik, de sokkal több annál. Minden álló póz alapja. Segít, hogy a lábaid gyökeret verjenek és érezd a földet magad alatt.

Hegypóz (Tádászana)

Lefelé néző kutyapóz (Adhó-mukha-svanászana)

A legtöbb jóga gyakorlatban és jóga óra során alkalmazott póz. Az egész testet nyújtja és erősíti.

Lefelé néző kutyapóz (Adhó-mukha-svanászana)

Deszkapóz (Szantólanászana)

Megtanítja, hogyan egyensúlyozzunk a kezeinken, az egész test megfeszítésével és támogatásával. Nagyszerű módja a törzs erősítésének. Ezt a pózt a sokak által ismert “Plank”-nak is szokták nevezni.

Deszkapóz (Szantólanászana)

Háromszögállás (Utthita-trikónászana)

Egy csodálatos álló testtartás, amely nyújtja a derék oldalait, nyitja a mellkast és ezáltal a tüdőt, és erősíti a lábakat.

Háromszögállás (Utthita-trikónászana)

Faállás (Vriksászana)

A kezdők számára egy fantasztikus álló egyensúlyi gyakorlat. Segít a fókuszálásban és a légzési technika elsajítításában, miközben a gyakorló a test egyensúlyban tartására koncentrál.

Faállás (Vriksászana)

Harcospóz 1 (Vírabhadrászana 1)

A harcos pózok nélkülözhetetlenek az erő és az állóképesség építéséhez. Nyújtják a csípőt és a combot, miközben erősítik a törzset.

Harcospóz 1 (Vírabhadrászana 1)

Harcospóz 2 (Vírabhadrászana 2)

Kiindulási pont több oldalpózhoz, mint például a háromszögállás. Ebben az ászanában nyílik a csípő, a belső comb és az ágyék. 

Harcospóz 2 (Vírabhadrászana 2)

Ülésből előredöntés (Pascsimóttánászana)

Egy fontos jóga gyakorlat, ami nyújtja a test hátulsó részén lévő izmokat.

Ülésből előredöntés (Pascsimóttánászana)

Kis jógahíd (Kandarászana)

Egy fontos kezdő gyakorlat, ami nyújtja a test első részét és erősíti a hátat.

Kis jógahíd (Kandarászana)

Holdpóz (Sasánkászana)

Más néven “babapóz” egy megnyugtató pihenő pozíció, nem csak kezdőknek, hanem minden szintű jóga gyakorlónak.

Holdpóz (Sasánkászana)

Lótuszülés (Padmászana)

Szintén egy pihenő pozíció, ami összpontosító hatással van a tudatra.

Lótuszülés (Padmászana)

Napüdvözlet (Surya Namaskar)

Hagyományosan egy reggel végzendő feladatsor, amivel az új napot üdvözli a jóga gyakorló. Önmagában lehet egy konkrét gyakorlat, vagy egy hosszabb gyakorlásra való felkészítés.

A gyakorlottabbak általában ötször ismétlik meg egymás után a feladatsort. A kezdőknek ajánlott maximum kétszer, háromszor végrehajtani.

Napüdvözlet

A lényeg mint minden jóga feladat sornál, hogy a légzés és a test mozgása szinkronban legyen.

Jóga zene

Leggyakrabban a csoportos jóga órákon szól valamilyen zene, ami segíti az ellazulást.

Mutatunk egyet, ami a legismertebb videómegosztón magasan a legtöbbet meghallgatott jóga zene:

Csakrák

Ha egy jógaórán vagy csoportos meditáción veszel részt, az oktató valószínűleg beszélni fog neked a csakrákról. Habár nincs tudományos bizonyíték, ami alátámasztaná a lelki energia fizikai megnyilvánulását, nem mehetünk el mellettük, erről is beszélnünk kell.

De mik is azok a csakrák pontosan? 

Szanszkrit nyelven a csakra, szó szerinti fordításban “kereket” jelent, de az emberi test belsejében lévő spirituális energiaközpontra vonatkozik. Hét darab van belőle, amik a gerincoszlop mentén helyezkednek el, a gerinc tövétől egészen a fejtetőig.

Csakrák

Lentről felfelé haladva:

 • Gyökér- vagy alapcsakra – a gerinc tövénél
 • Szexcsakra (szakrális) vagy keresztcsonti csakra – a nemi szerveknél
 • Napfonat- vagy köldökcsakra – a köldöknél
 • Szívcsakra – a szív tájékán
 • Torokcsakra – a toroknál
 • Homlokcsakra (harmadik szem csakra) – a homlokon, a szemöldökök között
 • Koronacsakra vagy lótuszcsakra – a fejtetőn

Ezekben a csakrákban található a „prána”, vagy a végső tiszta gyógyító energia, ami körülöttünk és bennünk van, hogy egészségesek, boldogok és élénkek lehessünk.

Jóga eszközök

A jógához is mint a legtöbb sporthoz szükség van alapfelszereltségre. Nem kell nagy dolgokra gondolni, főleg hogyha csoportos órára mész, ott általában a legtöbb szükséges eszköz rendelkezésre áll.

Jóga ruha

A legfontosabb, hogy legyen megfelelő ruházatod. Elengedhetetlen egy kényelmes, nem túl bő, de jól nyúló jóga nadrág. Illetve egy szintén kényelmes testhez simuló légáteresztős póló. Természetesen ha komfortosabb használhatsz bővebb pólót is csak számolj vele, hogy fordított testhelyzetben fel tud csúszni.

Jógaszőnyeg

Szükséged lehet még jógaszőnyegre. Számtalan méret, vastagság és szín van a piacon. A lényeg, hogy elég vastag legyen ahhoz, hogy megvédje az izületeidet a kemény talajtól. Illetve előny, ha csúszásmentes felülettel rendelkezik, hogy a gyakorlatokat stabilan tudd végezni.

Jógatörölköző

A törölköző akár használható a jógaszőnyeg helyett is. Vagy a jógamatraccal kombinálva kiegészítő nedvszívó, csúszásgátló rétegként is alkalmas. Hasznos lehet, ha csoportos órára mész ahol adnak matracot, de higiénikusabbnak érzed, ha van rajta egy plusz saját jógatörölköző.

Jóga tégla

Jóga tégla is szokott lenni a jógastúdiókban, de ha otthon gyakorolsz szükséged lehet rá. Lényege, hogy alátámasztást nyújtson a különböző jóga pózokban. Hasznos segédeszköz kezdők és haladók számára is, mert lehetővé teszi a pózok helyes kivitelezését.

Jóga kiegészítők vásárlása, ajándékba vagy otthonra

Ha szeretnél otthon vagy a jóga stúdiódban, ahol a jóga gyakorlatokat végzed, meghitt környezetet teremteni, akkor ajánljuk figyelmedbe a kiemelkedő, természetes anyagból készült, Keleti lakberendezési tárgyainkat. Nem sorozatgyártott termékekről van szó. Minden darab kézzel készült, érezhető rajtuk az emberi érintés nyoma.

Keleti-lakberendezési tárgyak

Nézz szét webshopunkban és rendezd be a környezeted az egyedi és magas minőségű, kézzel készült termékeinkkel!