FONTOS: A termékek értékesítése jelenleg szünetel, megértésedet köszönjük.

Egyedi, kézműves textilképeink története

Vásárlóink mindig nagy érdeklődéssel nézegetik textilképeinket, ha betérnek a Bemutatótermünkbe. Sokszor elhangzott már: Hűha, sokkal szebb mint a képeken!”

Valóban, mégpedig azért, mert képen nagyon nehéz visszaadni ezeknek a faliképeknek a szépségét. Nincs az a fotózási technika, ami megmutatná, hogy egy-egy darab mögött mennyi munka áll. Éppen ezért gondoltuk, hogy hasznos lehet, ha egy kis háttértörténettel szolgálunk. Így született meg ez a blogposzt.

textilképek – avagy a hagyományos burmai kifejezéssel élve kalagák – pamutból készülnek, melyre hosszadalmas kézimunkával, egyesével kerülnek fel a díszítések: hímzések, gyöngyök, flitterek.

Az alkotás méretétől és a formatervezés bonyolultságától függően napokig, hetekig, de akár hónapokig is eltarthat egy-egy darab elkészítése.

Jellemző, hogy a nagyobb textilmunkákat körbeülik és egyszerre többen dolgoznak rajta. 

A pamut anyagot egy keret fölé feszítik, majd krétával megrajzolják az alapmintát, amit aztán egy erős fémszál segítségével körbevarrnak. Ezt követően kerülnek fel a díszítőelemek, illetve a különböző motívumok, melyeket gyakran vattabéléssel látnak el a térhatás érdekében. A textilképek motívumait – páva, elefánt, Nat, Buddha keze, mandala stb. – egyébként egy másik kifeszített pamutanyagon külön készítik el, kivágják és rávarrják a készülő faliképre.

A kalagákon bemutatott legnépszerűbb történetek általában bizonyos spirituális jelentőséggel bírnak. Az egyik gyakori téma az asztrológia; a másik a szerencsehozó állatok mint például az elefánt vagy a páva.

A textilkép valóban egyedülálló falidísz, melyet bárki büszkén helyezhet ki otthonában vagy akár irodájában. Nem tudja elképzelni? Fáradjon be Bemutatótermünkbe, ahol személyesen is megtekintheti ezeket a kézműves faliképeket. Addig is segítünk inspirálódni néhány fotóval!